06 30 3307055 hotelzenubia@outlook.com
Oldal kiválasztása

Hajdúszoboszló

Városunk története

Magyarország legnagyobb termálvizű fürdőhelye, Európa legnagyobb fürdőkomplexuma.

Az alföldi város Budapestől 220 km-re, Debrecentől 22 km-re fekszik, Hajdú-Bihar megyében.
Megközelíthető autóval a várost elkerülő 4-es főúton Hajdúszoboszló keleti, vagy nyugati részén a Belvároson keresztül a Bánomkertig. A buszpályadvar a fürdő közvetlen közelében helyezkedik el, így busszal is könnyen elérhető. A vasútállomáshoz az 1-es, 1A vagy a 2-es buszjárattal lehet eljutni.

Története

Szoboszló első írásos említését először 1075-ben találjuk I. Géza adománylevelében. Bocskai István hajdúkkal telepítette be 1606-ban, innen kapta az eredetileg szláv eredetű településnév a „hajdú” előtagot. A budai török pasa 1660-as hadjárata szinte teljesen elpusztította a települést. A város élete 1924-ben változott meg, amikor a városvezetés engedélyezte Pávai-Vajna Ferenc bányafőtanácsosnak és Pekár Dezső geofizikusnak, hogy földgáz után kutassanak.

Az úgynevezett Bánomkert délkeleti részén 1925. október 26-án 1090 méter mélységbőlkitűnő minőségű földgáz tört fel, magával hozva a gyógyító erejű termálvizet, amely 73 Celsius-fokos, különös illatú, barnás színű, jódos és kénes összetételű. A környékbeliek ma is rendszeresen látogatják a forrást, melynek vize nem csak melegítésre alkalmas, hanem mindenféle ízületi bántalmakra, derékfájásra is csodás megkönnyebülést hoz. A városvezetés hamarosan felismerte a hőforrásban rejlő lehetőségeket, így 1927 júliusára elkészült a fövenyfürdő, majd egy hévizes kádfürdő is. A város akkori anyagi helyzete azonban nem tette lehetővé a fejlesztést. Ezért alakult egy részvénytársaság, amely 1928-ban megépítette az első vasbeton medencét. 1937-ben itt nyitották meg Magyarország első és sokáig egyetlen hullámmedencéjét. 1942-ben már pezsgőfürdő is volt. A belügyminiszter 1934-ben a hajdúszoboszlói fürdőt gyógyfürdővé nyilvánította.

A gyógyvíz, a kialakuló gyügyfürdő és strand, valamint a fürdőturizmus teljesen átalakította a települést. A fürdő bevétel és az üdülőtulajdonosok révén fejlődés és népesség-növekedés indult meg a városban.
A gyógyfürdő a Bánomkert közvetlen közelében található, melynek területén 1941 óta indult meg a szállodák, az üdülőházak, és az apartmanok kiépítése, így lett ez a városrész az üdülők és a szállodák körzete. A fürdőpark főbejárata mellett található Pávai-Vajna Ferenc szobra, valamint a milleniumi emlékmű, az úgynevezett Harangház. Az emlékművet csaknem ötven harang alkotja. A Harangházat három, fából készült alkotás is körbeveszi, amelyek a Turulmadár, az Életfa és a Csodaszarvas neveket viselik.
Hajdúszoboszló belvárosa a fürdőnegyedtől egy könnyed, rövid sétával kényelmesen elérhető, melynek sétálóutcája mentén éttermek, kávézók, cukrászdák és ajándékboltok is találhatók. A belváros kimagasló épülete a Kálvin-téri református templom, amely a 15. században épült eredetileg gótikus stílusban, de felújításakor a barokk stílust használták fel. A templombelső legszebb berendezési tárgya a szószék mögötti Mózes-szék, 1816-ból. A templom mellett található a város legrégebbi épített öröksége, a hajdani városfal megmaradt része és a sarokbástya. Az épületek együttesen a város szimbolikus jelképei is egyben.
A Fazekasház a református templom mellett lévő erődfaltól mintegy 500 méterre északra, az egykori falunak hatalmas mészkőtömbökből épült templomának helyén található Fazekas Istvánnak, a népművészet mesterének 1976-ban megnyitott, nádfedeles emlékháza. Itt található a település egyetlen folyamatosan újuló, évszázadokat átölelő, élő népművészeti kiállítása. A látogatók múzeumpedagógiai foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a fazekassággal, kipróbálhatják az agyagformálást és a korongozást is.
Az úttest másik oldalán a római katolukus templom áll, amelyet Szent László titszteletére emeltek. A barokk stílusú templom belső freskói Magyarországi Szent Erzsébet cselekedeteit mutatja be.

További látnivaló a Bocskai Múzeum, melynek udvarán a 100 négyzetméteres fedett színben a környéken egyedülálló látványosságnak számító mezőgazdaság-történeti kiállítás, amely a 19-20. század fordulójának technikai eszközeit vonultatja fel. Az udvar másik különlegessége az Oborzil Edit-Jeney Tibor művészházaspár által különleges technológiával, alumíniumból készített harangok együttese. Egyedi ritkaság a múzeumban a Bocskai-zászló, mely a fejedelem adományaként került a hajdú vitézek birtokába. A múlt emlékeként a zászlón látható címer fedezhető fel a “szoboszlói” hajdúk kiváltságlevelén és a mai Hajdúszoboszlói városi címeren is.
A lakótelep és egy hatalmas víztorony szomszédságában szerencsés túlélő az 1806-ban épült Csanády Ház az alföldi puszta legősibb, Hajdúszoboszló legidősebb népi lakóháza. A ház valamikori birtokosai a Csanádyak a hajdúkerület előkelőségei közé tartoztak és Bocskai István rokonai voltak. A nádfedeles vályogfalú, klasszicista stílusban épült lakóház legszebb része a hármasívű oldaltornác, mely eredeti formájában lett felújítva, ahogy 1806-ban épült.A műemléki épület alatt található a Csanády pince és mellette a borozó, ahol ízes magyar borokat kóstolhat az idelátogató. A kóstolást követően a bő kínálatból vásárlás is biztosított.
Hajdúszoboszló város központjában lévő városi piacán a helyi és a környék kistermelőinek minőségi termék kínálata várja a látogatókat minden péntek délután. A Termelői Piac kínálatában a helyi és a város 40 km-es körzetében termesztett zöldségeket, gyümölcsöket, készített élelmiszereket és kézműves termékeket vásárolhatnak az érdeklődők. A kínálatban szerepelnek füstölt húsok, sajtok, mézek, kiváló ízű gyümölcsök, házi készítésű sütemények, és kézműves termékek ékszerek, fonott kosarak stb.

Pávai Vajna Ásványvíz

A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. ásványvíz palackozójának terméke a Pávai Vajna ásványvíz, mely először Hajdúvíz néven került forgalomba, majd 1996-tól a gyógyvíz feltárójáról és “atyjáról” kapta nevét. A IX. számú kút vize ásványi anyagokban gazdag és fogyasztása bizonyítottan javasolt. Dr. Rigó János professzor az országos Dietetikai Intézet igazgatója tanúsítványa szerint:
“Az alacsony sótartalmú, hidrogén karbonátos, széndioxiddal dúsított ásványvíz ivókúrára elsősorban emésztőszervi megbetegedések:savtúltengés, hurut és fekélybetegség esetén a savtermelést csökkentő, illetve közömbösítő hatása miatt előnyös.”
Az ásványvízben együttesen található kalcium, bór, fluorid és szilícium, mely kedvezően hat a csontritkulás ellen. Jódtartalma a jódhiány leküzdésében és prevenciójában kedvező hatású lehet. Az ivókúraként is használható vizet emésztőszervi panaszokra és meddőség ellen is ajánlják.

Gyógyfürdő és fürdőkomplexum

A fürdőpark részei a gyógyfürdő, az Aqua-Palace Fedett Élményfürdő, a strand, az Aquapark és az Árpád Uszoda. A gyógyfürdő csarnok 3 gyógyvizes medencéje mellett 4 nyitott látványmedence áll a vendégek rendelkezésére, ahol több mint 40 féle kezelés (pl. iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas kádfürdő) vehető igénybe orvosi felügyelet mellett, melyek tovább növelhetik a gyógyvíz hatékonyságát. Az uszoda egész évben nyitva tartó, fedett uszoda, feszített víztükrű, 50 méteres 8 pályás medencével és tanmedencével. Az élményfürdőben különböző korokat és helyszíneket megidéző exkluzív élménymedencék, szaunavilág, baba- és családi medencék, szörf  és sok-sok wellness-, fitness szolgáltatás várja a látogatókat. A strand 30 hektáros gyönyörűen parkosított terület, ahol minden korosztály kedvére választhat a különböző élménymedencék, úszó-, hullám-, pezsgő- és gyermek medencék közül és természetesen a strandolást még élvezetesebbé tevő megannyi szolgáltatásból. A park része a csónakázó tó, valamint a 2000 nyarán megnyitott Aquapark, ahol korábban csak a távoli, híres tengerparti üdülőhelyeken elérhető élményekhez juthatnak a “vízi őrültek” megszállottjai.  A 113 méteres óriás csúszda, a négypályás versenycsúszda, a 101 méteres “fekete lyuk”, az “őrült folyam” és a többi különlegesség jelzi, hogy a fürdőváros nem elégszik meg a reumás betegségek gyógyítására vágyók igényeinek kielégítésével. Az apróságokat gyermek kalandmedencék, minicsúzdák, a medencében álló élethű állatfigurák, valamint játszótér kápráztatja el. A nyugodtabb élményekre vágyóknak a sodró folyó és a különböző hőfokú élménymedencék nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget. A strandon található sportcentrumban strandröplabda-, strandfoci-, streetball-, lábtenisz- és teniszpályák várják a sportolni vágyókat. A legújabb létesítmény a pálmafákkal és homokos parttal övezett, hatalmas Mediterrán tengerparti medence, és további terv a Tahiti Beach-trópusi tengerpart kiépítése, ahol kb. tízezer négyzetméternyi területen 2500 négyzetméteren lennének medencék. A fő ihletést Tahiti tengerpartjai adták, ugyanakkor a tervező merített ötleteket az Amazonas esőerdeiből és a Plitvicei-tavak látványából is. A nagy zöldterületen a medencék mellett vendéglátó épületeket, vízibárt és vízesésfalat is terveznek.
Ízelítő a medencék vizeiről:

Medencék

Típus       Vízhőmérséklet Mélysége
Gyógymedencék kb:30-37°C kb:80–120 cm
Hullámmedence kb:28-29°C kb:0–220 cm
Úszómedence kb:26-27°C kb:220–270 cm
Mediterrán m. kb:29-30°C kb:0–180 cm
Pezsgőmedence kb:30-33°C kb:110 cm
Gyermekmedence kb:30-34°C kb:80 cm
Termál medence kb:30-34°C kb:80–160 cm
Hideg vizes m. kb:27-28°C kb:80–160 cm
Langyos vizű m. kb:29-30°C kb:80–160 cm
További információk a strand medencéiről : https://www.hungarospa.hu/Strand/Medencek
Azok a helyi lakosok, akik még csak a feltörő vizet elvezető árkokban fürödtek, már a kezdetektől fogva állították, hogy a termálvíznek gyógyhatása van. Ezt az 1926-ban készített első vegyelemzések is igazolták. A szoboszlói jódos-brómos-konyhasós-hidrogénkarbonátos hévíz összes oldottásványianyag tartalma literenként 4254 mg. Tartalmaz még bitument és ehhez kötődő ösztrogént, továbbá különböző nyomelemeket: titán, vanádium, réz, cink, ezüst, stroncium, bárium és ólom
formájában. Dr. Dalmady Zoltán balneológus, egyetemi tanár szerint „…a fizikai chemia szempontjából rendkívül érdekes vonása a hajdúszoboszlói vizeknek, hogy töménységükben és összetételükben aránylag igen közel állanak az emberi szövetnedvek összetételéhez. Különös figyelmet érdemel a tengeri fürdőkkel való összehasonlítása, hiszen a hajdúszoboszlói víz maga sem
más, mint trias-kori tengerek felidézett szelleme. Konyhasótartalmánál fogva körülbelül ötszörösen hígított tengervíznek tekinthető, de a tengervíztől eltér csekély magnézium, calcium és jelentékeny hydrocarbonat tartalmánál fogva. Ennek dacára éppoly joggal használható úgy a gyógyításra, üdülésre, mint bármely más olyan tengeri fürdő, mely vizének hígítottságánál fogva hasonló töménységű.”
A gyógyfürdőben alkalmazott fürdőkúra gyógyító hatást fejt ki a következő betegségek esetén:
ízületi gyulladások, elváltozások,
a gerinc gyulladásos megbetegedései,
idült idegfájdalmak, ideggyulladások,lumbágó,
gyermekbénulás, agyvérzés, agyműtét,
izomfájdalmak, csontsérülések, sportsérülések utókezelése,
érszűkületek egyes formái,
idült nőgyógyászati megbetegedések, meddőség,
idült bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör).
A gyógyfürdőzés feltételeiről további információk a termalfürdo.hu oldalon találhatók!

A környék látnivalói

A Hortobágy Hajdúszoboszlótól 32 km-re található, mely kellemes kikapcsólódást nyújt a magyar puszta látványosságaival. A Hortobágy szó több jelentéssel is bír: jelöli a települést, a tájegységet és az azon kanyargó folyót. Ami összeköti ezeket, az a Kilenclyukú híd, az ország leghosszabb épített közúti kőhídja, és a híd közvetlen szomszédságában található tradicionális vendéglátóhely, a Hortobágyi Nagycsárda. A tájegység csodái többféleképp is felfedezhetőek: Hortobágy Halastvai Kisvasúton, Pusztaszafarin, Pusztai Állatparkban tett sétával, pusztakocsikázva, továbbá a lovasbemutatón a csikósok évszázados hagyományait is megismerhetik a látogatók.
Debrecen a Kárpát-medence keleti régiójának központja, Hajdúszoboszlótól 22 km-re fekszik keleti irányba. A cívis város a vidéki Magyarország fővárosa, Magyarország második legnagyobb városa. Az ország iskolájaként emlegetett Református Kollégium a városközpontban és a Debreceni Egyetem főépülete a Nagyerdőn ugyanúgy kihagyhatatlan látnivaló, mint a Nagyerdei park legújabb látványosságai, a Ködszínház és a Nagyerdei Víztorony. A történelmi belváros főutcáján, a Piac utcán és a Kossuth téren tett séta is felejthetetlen élményt nyújt hangulatával és híres épületeivel, mint a Református Nagytemplom, az Aranybika Hotel, a Püspöki Palota, a 180 000 darab velencei üvegmozaik-darabból kirakott városcímer, a Millenniumi szökőkút, a Megyeháza vagy a Csonkatemplom.
Bár Nyíregyháza kicsit távolabb található a fürdővárostól (70 km), mégis érdemes megemlíteni európai szinten is híres Állatparkja miatt. A legek állatkertjének is nevezett Nyíregyházi Állatpark egy 30 hektáros tölgyerdőben található, ahol 500 faj 5000 egyede él természeteshez közeli kifutókban. Ahol csak lehet, a rácsok helyett csupán szárazárok vagy vizesárok választja el a vendégeket az állatoktól. Az állatpark főbb attrakciói: Ócenárium, 500.000 literes cápás üvegalagút, Ázsiai dzsungel óriás vízeséssel, Dél-Amerika vadvilágát bemutató függőhidas kalandösvény, 3 méter magasságú, hosszan kanyargó bambuszhíd, Fókashow, Papagájshow, Maki-erdő. Az állatpark 2015-ben az Európa Legjobb Állatkertje címet nyert az 500.000 látogató alatti kategóriában, 2017-ben az Év Turisztikai Attrakciójává választották a szallas.hu szavazatai alapján. A „Zöld Piramis és Ócenárium” elnevezésű épület a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázatán különdíjat nyert.
Reméljük, hogy sikerült felkeltenünk érdeklődését, várjuk szeretettel !

Hotel Zenubia